"¬le mówiæ i pisaæ- to znaczy krzywdziæ swoj± mow± tych wszystkich, którzy j± budowali." - J. Korczak
Jak pisaæ i wys³awiaæ siê poprawnie? Najczêstsze b³êdy oraz przydatne wskazówki.
I. WZI¡¦Æ czy WZI¡Æ cyt. z artyku³u And¿eliki Mi¶ http://ciekawnik.pl/rozwoj-osobisty/393 … jezykowych
<W s³owniku jêzyka polskiego nie wystêpuje czasownik "wzi±¶æ". To bodaj¿e najczê¶ciej spotykany b³±d w mowie i pi¶mie jêzyka polskiego. Wyszukiwarka google odnotowuje ponad 2,5 miliona stron, na których u¿yto b³êdnego zapisu czasownika "wzi±æ". Do¶æ czêste u¿ycie s³owa "wzi±¶æ" jest prawdopodobnie wynikiem analogii do takich czasowników, jak np. posi±¶æ, usi±¶æ lub trz±¶æ, podczas gdy ten czasownik zbudowany jest podobnie jak zaj±æ, wyj±æ, zdj±æ. W razie w±tpliwo¶ci warto zamieniæ to s³owo na rzeczownik – wziêcie a nie wziê¶cie. A wiêc NIGDY NIE MÓW WZI¡¦Æ
Jak pisaæ i wys³awiaæ siê poprawnie? Najczêstsze b³êdy oraz przydatne wskazówki.
II. Mas³o ma¶lane cyt. z artyku³u And¿eliki Mi¶ http://ciekawnik.pl/rozwoj-osobisty/393 … jezykowych
<Mas³o ma¶lane to potoczne okre¶lenie tzw. pleonazmów, a wiêc wyra¿eñ niepoprawnych, w których jedna czê¶æ wypowiedzi zawiera te same tre¶ci, które wystêpuj± w drugiej czê¶ci. Najczê¶ciej pojawiaj±ce siê pleonazmy to:
- tylko i wy³±cznie – u¿ywane jest czêsto nie¶wiadomie, w oficjalnej polszczy¼nie nale¿y u¿yæ albo pierwszego zwrotu, albo drugiego. Oba oznaczaj± bowiem to samo. A wiêc u¿ywajmy wy³±cznie s³owa tylko lub tylko s³owa wy³±cznie;
- okres czasu – pamiêtajmy, ¿e okres to miara czasu, a zatem powi±zanie okresu z czasem jest mas³em ma¶lanym. Zdecydowanie bardziej bezpieczne w kontek¶cie poprawno¶ci jêzykowej jest u¿ycie wyra¿enia w tym czasie lub w tym okresie;
- w dniu dzisiejszym – uwa¿a siê, ¿e wyra¿enie to upowszechni³o siê dziêki politykom, którzy chcieli, aby ich wypowied¼ brzmia³a bardziej oficjalnie i dostojnie. Znacznie lepiej powiedzieæ jednak: dzi¶ podejmiemy decyzjê w sprawie... Ta sama zasada dotyczy pleonazmu w miesi±cu styczniu, marcu itd. Zamiast tego powiemy: w styczniu, marcu itd.;
- w ka¿dym b±d¼ razie – niniejsze wyra¿enie jest uznawane za niepoprawne i nale¿y siê go wystrzegaæ. Jest to skrzy¿owanie wyra¿eñ w ka¿dym razie z b±d¼ co b±d¼. W jêzyku oficjalnym najlepiej jest u¿ywaæ w ka¿dym razie;
- inne, równie czêsto spotykane, b³êdy pleonastyczne to: fakt autentyczny, potencjalne mo¿liwo¶ci, kontynuowaæ dalej oraz cofaæ (siê) do ty³u.>
III. Tak dobrze, tak ¼le cyt. z artyku³u And¿eliki Mi¶ http://ciekawnik.pl/rozwoj-osobisty/393 … jezykowych
<Jaki mo¿e byæ argument? Mo¿e byæ przekonuj±cy b±d¼ przekonywaj±cy, ale ju¿ na pewno nie przekonywuj±cy. Ta ostatnia forma uznawana jest przez jêzykowców za niepoprawn± bêd±c± skrzy¿owaniem dwóch pierwszych form.
– Ile kosztuje ten laptop? – Dzi¶ jest wyj±tkowa promocja i kosztuje on tylko pó³torej tysi±ca z³otych. Oczywi¶cie, powinno byæ pó³tora tysi±ca, podobnie jak pó³tora kilograma (rodzaj mêski) itd. W przypadku rzeczowników rodzaju ¿eñskiego takich jak: godzina, mila itd. powiemy pó³torej godziny czy te¿ pó³torej mili.
Tworzywo sztuczne to plastik lub plastyk, choæ forma plastyk ma charakter dwuznaczny, poniewa¿ tak okre¶lany jest artysta plastyk, dlatego dla wiêkszej jasno¶ci u¿ywaæ nale¿y wyrazu plastik.
Oryginalny czy orginalny? Jedynie poprawna forma to oryginalny - wyraz ten czytaæ mo¿emy jednak w dwojaki sposób - zarówno oryginalny, jak i orginalny.
W³±czaæ czy w³anczaæ ¶wiat³o? Poprawny czasownik to w³±czaæ. Mimo tego, ¿e niepoprawny czasownik w³anczaæ jest do¶æ rozpowszechniony to nie zostanie w najbli¿szym czasie zaakceptowany przez Radê Jêzyka Polskiego, m.in. dlatego, i¿ jest to fonetyczny i b³êdny wariant czasownika w³±czaæ (mówimy w³onczaæ a nie w³anczaæ).
Poszed³ po najmniejszej linii oporu czy poszed³ po linii najmniejszego oporu? Jedynie poprawna konstrukcja to i¶æ po linii najmniejszego oporu. Chodzi tu bowiem o najmniejszy opór, a nie o najmniejsz± liniê.>
Dawno nie ogl±da³am profesora Miodka. Brawo Azarko, przyda nam siê trochê poprawnej polszczyzny
Wyk³ad prof. Jana Miodka pt. „Polszczyzna najm³odszych pokoleñ"
Ci
czyTobie?Offline
Gość
Mam pytanie dotycz±ce poprawnego sformu³owania tekstu dotycz±cego praw i obowi±zków wykonawcy
Na og³oszeniu (w za³±czeniu) napisane jest
Zawiadamiamy ¿e w dniu data ……….. miêdzy godzin± ………… a godzin± …………
Bêdziemy dokonywali odczytów liczników w pastwa mieszkaniach.
Wed³ug mnie, obowi±zkiem moim jest przyj¶æ w wyznaczonym czasie i dokonaæ zapowiedzianej czynno¶ci. W przypadku nie obecno¶ci lokatora pozostawiam powiadomienie nie czekaj±c na up³yniêcie zadanego czasy , uwa¿am ¿e czas zawarty miêdzy wyznaczonymi godzinami jest czasem dla mnie i to nie ja mam czekaæ pod drzwiami na lokatora ale to lokator powinien oczekiwaæ na moj± wizytê.
Prosi³ bym o dok³adn± definicjê jak powinno siê rozumieæ powy¿sze sformu³owanie „miêdzy godz. a godz.”
Gość
Witam wszystkich. Mam pytanie dotycz±ce s³owa "pomoc".
W niektórych sytuacjach u¿ywamy s³owa "pomó¿" np. "Marta pomó¿ tacie"
Ale co w przypadku gdy ulic± idzie dziewczyna, która niesie co¶ ciê¿kiego i chcê zapytaæ J±, czy pomóc, wtedy nale¿y u¿yæ s³owa "pomóc Ci?" czy s³owa "pomó¿ Ci?".
Osobi¶cie powiem, ¿e u¿ywam "pomóc Ci", ale s³ysza³em wiele razy jak kto¶ mówi "pomó¿ Ci?". Nie wiem jak jest poprawnie.
Proszê o odpowied¼.
POZDRAWIAM Mati.
matiKKS napisa³/b]
Witam wszystkich. Mam pytanie dotycz±ce s³owa "pomoc".
W niektórych sytuacjach u¿ywamy s³owa "pomó¿" np. "Marta pomó¿ tacie"
Ale co w przypadku gdy ulic± idzie dziewczyna, która niesie co¶ ciê¿kiego i chcê zapytaæ J±, czy pomóc, wtedy nale¿y u¿yæ s³owa "pomóc Ci?" czy s³owa "pomó¿ Ci?".
Osobi¶cie powiem, ¿e u¿ywam "pomóc Ci", ale s³ysza³em wiele razy jak kto¶ mówi "pomó¿ Ci?". Nie wiem jak jest poprawnie.
Proszê o odpowied¼.
Jest to typowe pomylenie formy trybu rozkazuj±cego II osoby liczby pojedynczej [b]POMÓ¯ z bezokolicznikiem POMÓC. A wiêc powiemy: Pomó¿ mi wnie¶æ wózek do tramwaju.
/tryb rozkazuj±cy/ ale Czy móg³by¶ pomóc mi wnie¶æ wózek do tramwaju?. MatiKKS twoja forma "pomóc ci" w opisanym przypadku jest poprawna. Czy ta odpowied¼ jest wyczerpuj±ca? Pozdrawiam.Offline
"Pomóc Ci?" czy "pomó¿ Ci?" ... a mi to siê kojarzy z niezapomnianym dialogiem:
Witia: Pomóc ci?
Jad¼ka Kargul: Dam se radê!
Witia: Jak chcesz, to ci pomogê!
Jad¼ka Kargul: Nie trzeba!
Witia: No to ci pomogê...
miêdzy lub od do napisał:
Mam pytanie dotycz±ce poprawnego sformu³owania tekstu dotycz±cego praw i obowi±zków wykonawcy
Na og³oszeniu (w za³±czeniu) napisane jest
Zawiadamiamy ¿e w dniu data ……….. miêdzy godzin± ………… a godzin± …………
Bêdziemy dokonywali odczytów liczników w pastwa mieszkaniach.
Wed³ug mnie, obowi±zkiem moim jest przyj¶æ w wyznaczonym czasie i dokonaæ zapowiedzianej czynno¶ci. W przypadku nie obecno¶ci lokatora pozostawiam powiadomienie nie czekaj±c na up³yniêcie zadanego czasy , uwa¿am ¿e czas zawarty miêdzy wyznaczonymi godzinami jest czasem dla mnie i to nie ja mam czekaæ pod drzwiami na lokatora ale to lokator powinien oczekiwaæ na moj± wizytê.
Prosi³ bym o dok³adn± definicjê jak powinno siê rozumieæ powy¿sze sformu³owanie „miêdzy godz. a godz.”
Nie jestem jêzykoznawc± ale napisa³bym to tak:
Zawiadamiam, ¿e w dniu: ... powiedzmy 24.08.2012r ... w godzinach: ... powiedzmy 14:00 -15:00 ...
Bêdziemy dokonywali odczytów liczników w pastwa mieszkaniach. Prosimy mieszkañców o pozostanie w tym czasie w domu w celu udostêpnienia licznika, gdy¿ nie bêdzie mo¿liwo¶ci spisania stanu licznika w innym terminie. (lub zdanie wyja¶niaj±ce kiedy bêdzie to mo¿liwe).
Z powa¿aniem ..........................
Ostatnio edytowany przez Mario (2012-08-23 19:44:11)
Mario napisa³/b]
"Pomóc Ci?" czy "pomó¿ Ci?" Mi to siê kojarzy z niezapomnianym dialogiem:
Mario dostajesz dwójê. Widzê, ¿e nie czyta³e¶ pierwszego posta w tym w±tku. Natychmiast go przeczytaj i popraw b³±d. Nie [b]"Mi to siê kojarzy z niezapomnianym dialogiem" ale MNIE to siê kojarzy ...
Oj Mario! zakochany jeste¶?Offline
Od Ciebie droga kole¿anko przyjmê naukê nawet pa³k± i nawet klapsa na go³± pupê mo¿esz mi daæ
... ale si³a przyzwyczajenia robi swoje i wolê swoje: a mi
W³±czyæ – w³±czaæ