PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki

PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki Please do not spam on my forum. photo santaridesmiley.gif

Ogłoszenie

#1 2010-04-13 20:49:53

Ecola

Szefowa

9811742
SkÄ…d: Nibylandia
Punktów :   

KSI¡¯KI - do których warto wracaæ

"Ksi±¿ka powinna w duszy czytelnika wywo³ywaæ obra¿enia." - Emil Cioran - Zeszyty 1957-1972

Dziewczynka w czerwonym p³aszczyku

* Autor: Ligocka Roma
    * Kategoria: Literatura piêkna
    * Gatunek: biografia/autobiografia/pamiêtnik
http://mmedia.w.bibliotece.pl/8/a/6/8a683ae0e5d64278a91c94147bded3cd_6a9e18918dbfe060f6b631afa027f6ff030b580b-m1
Bardzo trudno j± znale¼æ na rynku, a w bibliotece zawsze jest w obiegu. Ja mia³am to szczê¶cie natkn±æ siê na "Dziewczynkê w czerwonym p³aszczyku" i je¶li jeszcze kiedy¶ bêdê mia³a okazjê, to przeczytam j± ponownie. Naprawdê warto.
Roma Ligocka napisa³a sw± autobiografiê po obejrzeniu filmu "Lista Schindlera", kiedy to w postaci dziewczynki w czerwonym p³aszczyku odkry³a sam± siebie. Postanowi³a powróciæ do przesz³o¶ci i ponownie prze¿yæ to wszystko, o czym tak bardzo stara³a siê zapomnieæ: dzieciñstwo spêdzone w getcie, strach, upokorzenie, ¶mieræ bliskich. Swe wspomnienia przedstawi³a z perspektywy ma³ej dziewczynki - to w³a¶nie nadaje jej opowie¶ci niecodzienny, ¶wie¿y i wzruszaj±cy ton. Ta ksi±¿ka sk³ada siê z emocji, zapada w pamiêæ.
Poznamy równie¿ jej powojenne losy: zabawy w towarzystwie kuzyna - Romana Polañskiego i przyjaciela - Ryszarda Horowitza, przelotna fascynacja komunizmem, ¶wiat cyganerii artystycznej Krakowa, przyja¼ñ z Piotrem Skrzyneckim, liczne romanse, a wreszcie emigracja i kariera w show businessie.
Ujawnia te¿ d³ugie zmagania z depresj±, bêd±c± rezultatem wojennej traumy, uzale¿nienie od leków, z którego wielkim wysi³kiem uda³o jej siê uwolniæ. Nie sposób przej¶æ obok tej ksi±¿ki obojêtnie. Czytaj±c j±, chcia³oby siê mieæ tê wygodn± ¶wiadomo¶æ, ¿e to tylko fikcja literacka, ale, niestety, to prawdziwa opowie¶æ o z³amanym przez wojnê pokoleniu.
Powinien przeczytaæ j± ka¿dy, kto choæ przez ma³± chwilê narzeka na swój los. Ka¿dy, kto twierdzi, ¿e w jego ¿yciu nic dobrego wydarzyæ siê nie mo¿e.
Poch³onê³am j± z wypiekami na twarzy, a kiedy skoñczy³am, d³ugo my¶la³am o tym, czy mam prawo narzekaæ na w³asne ¿ycie.
Prawdziwa, poruszaj±ca historia ¿ydowskiej dziewczynki, która prze¿y³a holokaust. Ksi±¿ka o sile, jaka tkwi w cz³owieku, i chêci bycia szczê¶liwym.

Kontynuacj± jest: Kobieta w podró¿y
http://ksiazkolandia.blox.pl/resource/okladka200vsgsga.jpg
Ta ksi±¿ka jest jednym z takich rzadkich klejnotów. Przepe³niona refleksj±, a przy tym niepozbawiona subtelnej ironii, humoru i dystansu, kiedy bohaterka – wra¿liwa, dojrza³a kobieta – opowiada o swojej przesz³o¶ci, o sobie, o bliskich jej osobach. Ale s± te¿ ciernie, które wyzieraj± spoza tragicznych wspomnieñ i staj± siê przyczyn± neuroz i poczucia wyobcowania. Poszczególne opowiadania wtulaj± siê jedno w drugie, uk³adaj±c siê w wielowarstwow± opowie¶æ o potrzebie pogodzenia przesz³o¶ci i tera¼niejszo¶ci, a co za tym idzie – o pragnieniu przezwyciê¿enia samotno¶ci i ob³askawienia ran, które mimo up³ywu czasu ci±gle pozostaj± ¿ywe.

"To, ¿e milczê, nie znaczy, ¿e nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

#2 2010-04-13 21:22:10

Marzyciel

Stary Wyjadacz

SkÄ…d: Alpha Centauri
Punktów :   

Re: KSI¡¯KI - do których warto wracaæ

"Gra o Tron"

* Autor: George R.R. Martin
    * Gatunek: Fantasy
http://gfx.filmweb.pl/an/49468/3027.$.jpg
"Gra o Tron" To pierwszy tom najwspanialszej chyba sagi w swoim gatunku. Autor wci±ga nas w ¶wiat intryg i politycznych rozgrywek, gdzie nic nie jest czarne ani bia³e. Toniemy w przeró¿nych w±tkach ale tylko pozornie bo Martin prowadzi nas przez fabu³ê tak doskonale, ¿e nie sposób zagubiæ siê w mnogo¶ci bohaterów i ich historii. W tej ksi±¿ce nie znajdziecie postaci wyra¼nie pierwszo i drugoplanowych - tu ka¿dy bohater odgrywa znacz±c± rolê, k±zdy jest doskonale zarysowany i posiada g³êbiê nieuchwytn± dla wiêkszo¶ci autorów.
Fabu³a? Opowie¶æ jest tak rozbudowana, ¿e skrót my¶lowy zaj±³by tyle, ile standardowa praca dyplomowa. Ta ksi±¿ka wci±gnie was od pocz±tku i zaskoczy naprawdê wiele razy.
U¿ywaj±c oklepanego wzoru recenzji:
Mi³o¶æ, Tajemnica, Intryga, Zdrada, Zemsta...Martin zmie¶ci³ to wszystko w swej powie¶ci i podniós³ do rangi sztuki.

Serdecznie polecam bez wzglêdu na to czy lubicie ten gatunek, czy te¿ nie:)

Ludzie, którzy nie potrzebuj± innych ludzi, potrzebuj± innych ludzi, by im okazywaæ, ¿e s± lud¼mi, którzy nie potrzebuj± innych ludzi.

— Terry Pratchett

#3 2010-04-13 21:39:27

Marzyciel

Stary Wyjadacz

SkÄ…d: Alpha Centauri
Punktów :   

"Bracia Lwie Serce"

* Autor: Astrid Lindgren
    * Gatunek: Ba¶ñ\bajka
http://esensja.pl/obrazki/okladkiks/68300_bracia-lwie-serce_200.jpg

Zdziwicie siê zapewne, ¿e polecam Wam bajkê dla dzieci. Có¿...nie jest to zwyk³± bajka. Ma³o która opowie¶æ dla dzieci dotyka tak ostatecznych spraw jak ¶mieræ i po¶wiêcenie ¿ycia w imiê mi³o¶ci do bliskiej osoby. Astrid stworzy³a ba¶ñ wyj±tkow± w ka¿dym calu i choæ czyta³em j± 25 lat temu, jestem pewien, ¿e siêgnê po ni± i teraz...do czego i Was Drodzy Forumowicze serdecznie namawiam.
Mi³ej lektury

Ludzie, którzy nie potrzebuj± innych ludzi, potrzebuj± innych ludzi, by im okazywaæ, ¿e s± lud¼mi, którzy nie potrzebuj± innych ludzi.

— Terry Pratchett

#4 2010-04-15 11:21:32

Czarnobrody

Postrach siedmiu mórz

SkÄ…d: Wyspy Karaibskie
Punktów :   

Jak Czytaæ ksi±¿ki, to wed³ug mnie tylko o piratach

Rabowaæ Rabowaæ, Dziewczynie obiad ugotowaæ
Morza przep³yniemy, rumem popijemy

#5 2010-04-15 13:01:20

krecik

.

SkÄ…d: Czeska Lipa
Punktów :   

Nigdy w ¿yciu
Grochola Katarzyna

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Seria wydawnicza: POPStars
Objêto¶æ: 328 stron
Oprawa: Twarda
Rok wydania: 2010
Seria wydawnicza: POPStars stron

http://merlin.pl/Nigdy-w-zyciu_Katarzyna-Grochola,images_big,21,978-83-08-04295-3.jpg

Judyta nie ma ³atwego ¿ycia. W³a¶nie skoñczy³a 37 lat, m±¿ porzuci³ j± dla m³odszej kobiety, a nastoletnia córka Tosia wkroczy³a w okres buntu. Na dodatek, jako autorka kolumny z poradami w pi¶mie kobiecym, musi radziæ innym jak wykaraskaæ siê z ¿yciowego do³ka. Nie ma jednak tego z³ego, co by na dobre nie wysz³o. Koniec koñców Judyta samodzielnie zbuduje dom na odludziu i zakocha siê bez pamiêci?
Wznawiana w³a¶nie przez Wydawnictwo Literackie, napisana lekkim i dowcipnym jêzykiem powie¶æ Nigdy w ¿yciu to pierwszy tom popularniej serii pióra Katarzyny Grocholi pt. ¯aby i Anio³y. Nakrêcony w 2004 roku na podstawie ksi±¿ki film pod tym samym tytu³em przyci±gn±³ do kin 1,6 mln widzów. W stacjach telewizyjnych jednorazowo ogl±da³o go ok. 5 mln osób, podziwiaj±c kreacje aktorskie Danuty Stenki, Artura ¯mijewskiego oraz Joanny Brodzik. Powie¶æ uhonorowano AS-em Empiku.

http://krecik22.pl.tl/sig.png

#6 2010-04-19 17:36:44

Petronelcia

Sta³y Bywalec

Punktów :   

Jedn± z ostatnich ksi±¿ek jakie mia³am w rêku to "Senno¶æ" Wojciecha Kuczoka a wkrótce uda³o mi siê ¶ci±gn±æ film wyre¿yserowany bodaj¿e przez Magdalenê Piekorz. To opowie¶æ o pokoleniu obecnych trzydziestolatków .Nie wiem czy wrócê do tej ksi±¿ki - ca³o¶æ przyt³aczaj±ca rzeczywisto¶ci±, ciê¿ka jak na mój gust.

"Ludzie tak naprawdê mog± mieszkaæ tylko w innych ludziach (...), depresja to nic innego jak bezdomno¶æ, na depresjê cierpi± ludzie, którzy nie maj± w kim mieszkaæ" - ten  cytat chyba dobrze okre¶la ca³o¶æ.

#7 2010-04-23 15:01:28

Saga

Elfka

Punktów :   

http://www.dobreksiazki.pl/okladki/2271.gif  O sposobach na d³ugie i zdrowe ¿ycie napisano ostatnio bardzo wiele. Mno¿one s± diety cud, zachwalane niezwyk³e preparaty, reklamowane rozmaite sposoby odchudzania i odm³adzania. W ten sposób wszystkich siê ³udzi, ¿e zdrowie mo¿e byæ efektem zadzia³ania jakiego¶ cudownego ¶rodka. Tymczasem na nasze zdrowie, tak jak na trapi±ce nas choroby, pracujemy latami. Pe³nia zdrowia to nie cudowne ¶rodki uzdrawiaj±ce, odm³adzaj±ce lub odchudzaj±ce, ale ¿ycie zgodnie z rytmem natury. Ta w³a¶nie filozofia jest motywem przewodnim niniejszej ksi±¿ki.
Autor ksi±¿ki - Micha³ Tombak stworzy³ ca³o¶ciowy system dbania o w³asne zdrowie. Nie ma tutaj cudownych diet, s± tylko proste przepisy na jego pielêgnowanie i ratowanie. Nie znajdziesz tu Czytelniku rygorystycznych przepisów liczenia kalorii, lecz proste i oczywiste, zgodne z natur± zasady od¿ywiania.
Autor wyra¼nie zaznacza, ¿e zdrowie jest ¶ci¶le zwi±zane z tym, Czytelniku, co jemy, z tym, jak oddychamy, jak dbamy o nasze cia³o i psychikê, a nie tylko z odpowiednim jedzeniem, jak twierdzi wielu twórców cudownych diet.
W trakcie pracy nad ksi±¿k± byli¶my mile zaskoczeni skromno¶ci± Autora. Nie lubi on opowiadaæ ani o swoich sukcesach, ani jak je osi±gn±³. Jest g³êboko przekonany, ¿e o warto¶ciach jego systemu zdrowotne-go opowiedz± najlepiej ludzie, którzy z niego korzystaj±. Jako potwierdzenie mo¿e s³u¿yæ fragment wywiadu przeprowadzonego z zespo³em wydawniczym tu¿ przed ukazaniem siê ksi±¿ki.

Ostatnio edytowany przez Villemo (2010-04-23 15:03:47)

Nie p³acz, ¿e co¶ siê skoñczy³o, tylko u¶miechaj siê, ¿e ci siê to przytrafi³o.

#8 2010-04-28 11:12:39

Petronelcia

Sta³y Bywalec

Punktów :   

Dzi¶ polecam "Diabe³ ubiera sie u Prady"   Lauren Weisberger  - pozycja raczej dla pañ, niezbyt wysokich lotów, ale jak dla mnie niesamowite poczucie humoru, zabawne dialogi i ogólne ³a³....film - amerykanski komediodramat pod tym samym tytu³em -( The Devil Wears Prada) równie¿ obejrza³am.....ale polecam jednak przeczytanie powie¶ci. Najwiêkszym atutem filmu oczywi¶cie Meryl Streep.

#9 2010-04-29 10:51:37

Petronelcia

Sta³y Bywalec

Punktów :   

Meryl Streep najbardziej  zapad³a mi w pamieæ  w filmie "Wybór Zofii" na podstawie powiesci Wiliama Styrona. Najgorszemu wrogowi nie ¿ycze  stan±æ przed wyborem jakiego dokona³a Zofia.   Zofia która prze¿y³a obóz koncentracyjny, zwi±zuje siê z Nathanem, amerykañskim ¯ydem z obsesj± na punkcie Holocaustu. Ich przyjaciel, narrator filmu, jest m³odym pisarzem. Wszyscy razem staraj± siê poradziæ z przera¿aj±cymi wspomnieniami i obsesj± Nathana.
Powie¶æ ¶wietnie napisana, do¶æ trudna i dzi¶ ¿a³uje ale nie dotrwa³am do konca.

ps  Dziewczynka w czerwonym p³aszczyku - te ksi±zke na pewno wyszukam w bibliotece.

natomiast" Nigdy w ¿yciu"  nie czytalam tylko s³ucha³am w odcinkach .Grochola ma niezwykle lekkie pióro i poczucie humoru  w którym gustujê, film temu nie podo³a³, ale to tylko moje skromne zdanie.

Ostatnio edytowany przez Petronelcia (2010-04-29 10:54:16)

#10 2010-04-29 11:14:48

Ecola

Szefowa

9811742
SkÄ…d: Nibylandia
Punktów :   

A ja siê obecnie wczytujê w "Gra o Tron" polecon± w drugim po¶cie tego tematu. Ksi±¿ka niesamowicie wci±ga i jestem ju¿ na 473 stronie. Do koñca daleko jeszcze ale ju¿ ostrzê pazurki na drug± czê¶æ warto

"To, ¿e milczê, nie znaczy, ¿e nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

#11 2010-04-29 11:31:19

Petronelcia

Sta³y Bywalec

Punktów :   

Ecola napisał:

A ja siê obecnie wczytujê w "Gra o Tron" polecon± w drugim po¶cie tego tematu. Ksi±¿ka niesamowicie wci±ga i jestem ju¿ na 473 stronie. Do koñca daleko jeszcze ale ju¿ ostrzê pazurki na drug± czê¶æ warto

a mozna dostaæ streszczenie?

#12 2010-04-29 12:56:24

krecik

.

Punktów :   

Ecola, proszê o streszczenie tej ksi±¿ki , napewno jest warta

#13 2010-04-30 11:15:04

Petronelcia

Sta³y Bywalec

Punktów :   

Oj Krecik ..ciii bo jeszcze sie zgodzi i wysma¿y streszczenie na 200 stron i  bedziemy musia³y to czytaæ   

Dla wszystkich narzekaczy i malkontentów jako lekture obowi±zkow± zaleci³a bym  ksi±¿ke Julii K³usek pod wiele mówi±cym tytu³em " Za duzo ¿eby ¿yc, za ma³o ¿eby umrzeæ" Opowiada ona o wojennych losach , o ludziach skazanych na poniewierke, wojennej gehennê  ludzi ktorzy w jednej chwili trac± wszystko, zmuszeni sa do tu³aczki, za schronienie maj± jedynie jamê wygrzeban± w zboczu. Mimo strasznych prze¿yæ  nie trac± ducha.
Ale dosc opowiadania, najlepiej samemu przeczytac, zazwyczaj morduje bez ostrzezenia tych ktorzy mi opowiadaja filmy i ksi±zki, zw³aszcza gdy zaczynaja od zakonczenia....   

#14 2010-04-30 13:47:32

krecik

.

Punktów :   

Potêga pod¶wiadomo¶ci

http://www.dobre-ksiazki.pl/var/imagescache/d5/d529793790927265b3895526248d915b.jpg

Ksi±¿ka ta jest sztandarowym dzie³em autora. Dowodzi ona, ¿e procesy psychiczne przebiegaj±ce poza nasz± ¶wiadomo¶ci± i bez jej udzia³u, bêd±ce wa¿n± czê¶ci± naszej osobowo¶ci, mog± byæ wykorzystane w sposób celowy, po naszej my¶li. S³u¿± temu specjalne techniki, zbadane, sprawdzone i opisane w tej ksi±¿ce, poparte konkretnymi przyk³adami. Metody te ods³oni± przed tob± nowe obszary i nowe mo¿liwo¶ci twojego umys³u.

#15 2010-04-30 19:41:32

krecik

.

Punktów :   

Piêæ dni w Pary¿u
Danielle Steel

Nota o autorze

* Numer: 6385
    * Wydawca: ¦wiat Ksi±¿ki
    * Oprawa: miêkka
    * Strony: 224

http://www.swiatksiazki.pl/wcsstore/SwiatKsiazki/images/okladki/6385.jpg

Romans obyczajowy. W Pary¿u, zagro¿onym zamachem bombowym, przypadkowo spotyka siê para dojrza³ych i ustabilizowanych ¿yciowo ludzi. Olivia jest ¿on± znanego senatora, wszystkiego wyrzek³a siê na rzecz jego kariery i nie czuje siê szczê¶liwa. Peterowi, dyrektorowi wielkiego koncernu farmaceutycznego, z pozoru mo¿na tylko pozazdro¶ciæ: ma pieni±dze i kochaj±c± rodzinê. A jednak i jemu czego¶ brak. Od spêdzonego wspólnie wieczoru dla obojga nic ju¿ nie bêdzie takie, jak przedtem... Piêkna powie¶æ o honorze, mi³o¶ci, oddaniu i nadziei.

Forum PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki. Dziêkujemy za wizytê. Je¶li siê spodoba³o - zapraszamy ponownie :)

Stopka forum

RSS