Cz³owiek nie mo¿e ¿yæ bez mi³o¶ci. Cz³owiek pozostaje dla siebie istot± niezrozumia³±, jego ¿ycie jest pozbawione sensu, je¶li nie objawi mu siê Mi³o¶æ, je¶li nie spotka siê z Mi³o¶ci±, je¶li jej nie dotknie i nie uczyni w jaki¶ sposób swoj±, je¶li nie znajdzie w niej ¿ywego uczestnictwa.
- Jan Pawe³ II
B±d¼cie na tym ¶wiecie nosicielami wiary i nadziei chrze¶cijañskiej, ¿yj±c mi³o¶ci± na co dzieñ. B±d¼cie wiernymi ¶wiadkami Chrystusa zmartwychwsta³ego, nie cofajcie siê nigdy przed przeszkodami, które piêtrz± siê na ¶cie¿kach Waszego ¿ycia. Liczê na Was. Na Wasz m³odzieñczy zapa³ i oddanie Chrystusowi.
— Jan Pawe³ II (Karol Wojty³a)
Na marmurowej wyry³ p³ycie czas wieczne prawa dla ludzko¶ci: nic piêkniejszego ponad ¿ycie, w ¿yciu - nic ponad czar mi³o¶ci.
- Carpio Lope de Vega
Ludzie my¶l± czasem jak zabiæ czas, a to czas ich zabija.
- Allais Alphonse
¯ycie nie sk³ada siê tylko z wielkich po¶wiêceñ i obowi±zków, ale przede wszystkim z drobiazgów. U¶miechy i ¿yczliwo¶æ rozdawane na co dzieñ s± tym, co zdobywa i zatrzymuje serca, i daje pocieszenie.
- Humphrey Davy
Ostatnio edytowany przez Felicja (2010-06-10 23:16:05)
Szczê¶cie nie jest przecie¿ stanem wiecznym, zreszt± tez nie okresowym. Szczê¶cie to po prostu skurcz serca, którego doznaje siê czasami, kiedy cz³owieka przepe³nia taka rado¶æ, ¿e wprost trudno ni± znie¶æ. Znika równie szybko jak siê pojawia. I nie ma go, dopóki nie nadejdzie znowu, by sprawiæ, ¿e cz³owiek uzna ¿ycie za najwspanialszy dar.
- Margit Sandemo (Zimowa zawierucha )
Jeste¶ moim Skurczem Serca...
Z mê¿czyznami jest jak z bañkami mydlanymi: pierwsza jest zawsze nieudana, druga ju¿ lepsza, a dopiero ta trzecia naprawdê piêkna i kolorowa.
- Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
- W ba¶niach ksiê¿niczka ca³uje ropuchê, a ta zamienia siê w piêknego ksiêcia. Za¶ w ¿yciu ksiê¿niczka ca³uje ksiêcia, a on przeistacza siê w ropuchê.
- Tylko niekiedy szczê¶cie bywa darem, najczê¶ciej trzeba o nie walczyæ.
- Zawsze trzeba podejmowaæ ryzyko. Tylko wtedy uda nam siê poj±æ, jak wielkim cudem jest ¿ycie, gdy bêdziemy gotowi przyj±æ niespodzianki, jakie niesie nam los.
Na brzegu rzeki Piedry usiad³am i p³aka³am – Paulo Coelho
Mimo wszystko
Ludzie s± czêsto g³upi, nielogiczni i dbaj± tylko o w³asny interes;
Przebaczaj im, mimo wszystko.
Je¶li jeste¶ ¿yczliwy, ludzie oskar¿± ciê o egoizm i niskie pobudki;
Pozostañ ¿yczliwy mimo wszystko.
Je¶li osi±gniesz w ¿yciu sukces, znajdziesz wielu fa³szywych przyjació³ i wielu prawdziwych wrogów;
Staraj siê osi±gn±æ sukces, mimo wszystko.
Je¶li jeste¶ szczery i otwarty, ludzie mog± to wykorzystaæ;
B±d¼ szczery i otwarty, mimo wszystko.
W jedn± noc kto¶ mo¿e zniszczyæ to, co budowa³e¶ przez lata;
Buduj, mimo wszystko.
Je¶li odnajdziesz pokój i szczê¶cie, wielu bêdzie ci zazdro¶ciæ;
B±d¼ szczê¶liwy, mimo wszystko.
O dobru, które czynisz dzisiaj, ludzie zapomn± pewnie ju¿ jutro;
Czyñ dobro, mimo wszystko.
Dawaj z siebie ile mo¿esz a czêsto powiedz± ci, ¿e to za ma³o;
Mimo to dawaj z siebie wszystko.
Widzisz, w ostatecznym rachunku, liczy siê tylko to, co dzia³o siê miêdzy tob± a Bogiem.
Miêdzy tob± a "nimi" i tak nic nigdy nie by³o.
W ¿yciu cz³owiekowi wszystko wolno - z wyj±tkiem siêgania po luksus bycia innym.
"Kto¶ pogniót³ ci skrzyd³a
zabra³ aureole, pobrudzi³ rêce
By³e¶ kiedy¶ anio³em
Pamiêtasz???
Dzi¶ nie potrafisz powiedzieæ nawet
Gdzie le¿y niebo"
wyszperane w necie, nie znam autora.
"Dla jednych motyl istnieje o tyle, o ile tañczy w s³oñcu nad ³±k±; dla innych, o ile maj± go przyszpilonego w gablocie. To sprawa ich serca."
"Jakie to dziwne, ¿e wystarczy trochê z³otej farby, ¿eby okno, przez które widzi siê ¶wiat i ludzi, zamieni³o siê w lustro, w którym siê widzi tylko siebie."
"Wielu do mi³o¶ci przychodzi z ... walizk±. Jedni z pust±, bo chc± tylko braæ, niczego nie daj±c. Inni z pe³n±, chc±c tylko dawaæ, niczego nie przyjmuj±c. I jedni, i drudzy nie bardzo wiedz± chyba, o co naprawdê w mi³o¶ci chodzi."
"Je¿eli ból musi nadej¶æ, niech przyjdzie szybko - prosi³am. Mam jeszcze ca³e ¿ycie przed sob± i muszê zrobiæ z niego jak najlepszy u¿ytek. Je¶li on musi wybieraæ, niech tego wyboru rych³o dokona. A wtedy na niego poczekam, albo o nim zapomnê. Czekanie sprawia ból. Zapomnienie sprawia ból. Lecz nie podjêcie ¿adnej decyzji jest najdotkliwszym cierpieniem."
Ostatnio edytowany przez Felicja (2011-01-15 13:19:51)
Cokolwiek my¶lisz o sobie, w oczach Boga masz najwy¿sz± warto¶æ.
Niektórzy ludzie nie wiedz±, jak wa¿ne jest to, ¿e istniej±.
Niektórzy ludzie nie wiedz±, jak wiele znaczy sam ich widok.
Niektórzy ludzie nie wiedz±, ile rado¶ci sprawia ich przyjazny u¶miech.
Niektórzy ludzie nie wiedz±, jakim dobrem jest ich blisko¶æ.
Niektórzy ludzie nie wiedz±, o ile byliby¶my biedniejsi bez nich.
Niektórzy ludzie nie wiedz±, ¿e s± darem niebios.
Mogliby wiedzieæ, gdyby¶my im to powiedzieli.
znalezione ...
I choæby¶ ziemskiej drogi mia³ ju¿ dosyæ, i¶æ musisz dalej. By w mroku niepewnym samotna gwiazda, tobie przypisana mia³a oparcie. Drogowskaz spadania.
- Jacek Dehnel
Bo dobry cz³owiek w mêtnych zdarzeñ t³umie, w³a¶ciw± ¶cie¿kê zawsze znale¼æ umie - Johan Wolfgang von Goethe.
¯ycie nie jest ani lepsze, ani gorsze od naszych marzeñ. Jest tylko zupe³nie inne. - William Szekspir
Je¿eli szczê¶cie by³oby na sprzeda¿, to ludzie kupowaliby z pewno¶ci± zawsze o jeden numer za du¿e.
- Pearl Sydenstricker Buck
O swoim szczê¶ciu dowiadujemy siê od innych.
- Lidia Jasiñska
Mi³o¶æ jest jak szyba, raz st³uczesz i wiêcej nie posk³adasz. Ale zawsze mo¿esz wstawiæ now±.
- Autor nieznany
My¶li z³ote i poz³acane (zgadnijcie które) :-)
1. Nie dyskutuj z go¶ciem, który ma nad tob± pó³ litra przewagi...
2. Je¶li siê boisz utyæ, wypij przed jedzeniem setkê. To usunie uczucie strachu.
3. ¯ycie jest jak bieg na sto metrów - bêdziesz siê spieszyæ, prêdzej znajdziesz siê na mecie.
4. ¯ycie to chytra sztuka. Kiedy masz wszystkie karty w rêku, zaczyna graæ z tob± w szachy.
5. Jak mawiaj± daltoni¶ci: ¯ycie jest jak têcza: raz bia³e, raz czarne.
6. Optymi¶ci wierz±, ¿e ¶wiat stoi przed nimi otworem. Pesymi¶ci wiedz±, gdzie ma ten otwór.
7. Regulacje s± dla idiotów. Geniusze potrafi± ¿yæ w chaosie.
8. Najlepsze w dwuznacznej propozycji jest to, ¿e oznacza tylko jedno.
9. My¶lê, ¿e jestem, wiêc jestem. Tak my¶lê
10. Odk±d siêgam pamiêci±, zawsze mia³em sklerozê.
11. Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobiæ dobre pierwsze wra¿enie.
12. Cz³owiek 30% swego ¿ycie przesypia; przez pozosta³e 70% marzy, ¿eby siê wreszcie wyspaæ.
13. Kobieto! Akceptuj mê¿czyzn takimi, jacy s±. Innych nie ma.
14. Im wiêksze piersi, tym trudniej zapamiêtaæ twarz.
15. Damskie majteczki mo¿e nie s± najlepsz± rzecz± pod s³oñcem, ale jest im do tego bardzo blisko.
16. Prawdziwy d¿entelmen przestaje chrapaæ, gdy ¶ni mu siê dama.
17. Komplement powiedziany kobiecie na trze¼wo liczy siê podwójnie.
18. Z kobietami ¼le. Ale bez nich jeszcze gorzej. Ale z drugiej strony. Z kobietami dobrze. Bez nich jeszcze lepiej.
18. Matematyka jest jak kobieta. Trzeba j± umieæ wykorzystaæ, a nie zrozumieæ.
19. Brak ³±czno¶ci duchowej z kobietami mê¿czy¼ni kompensuj± sobie ³±czno¶ci± fizyczn±.
20. Kobiety zawsze mówi± to, co my¶l±, tylko nieco czê¶ciej.
21. Kobiety, ¿eby nie znudziæ siê mê¿czyznom, zmieniaj± ubranie.
22. Mê¿czy¼ni, ¿eby nie znudziæ siê kobietom, zmieniaj± kobiety.
23. Kobiety nie mo¿na zmieniæ. Mo¿na zmieniæ kobietê, ale to niczego nie zmienia.
24. Blondynka jest przeciwieñstwem psa. Pies wszystko rozumie, ale nie mo¿e nic powiedzieæ.