Cytaty z Kubusia Puchatka
Prosiaczek wspi±³ siê na paluszkach i szepn±³:
-Tygrysku...
-Co Prosiaczku...?
-NIC-odpar³ Prosiaczek bior±c Tygryska za ³apkê
-chcia³em siê tylko upewniæ czy jeste¶...
Mia³em zamiar zmieniæ koszulkê, ale zmieni³em zamiar.
Jestem Misiem o Bardzo Ma³ym Rozumku i d³ugie s³owa sprawiaj± mi wielk± trudno¶æ.
Na pocz±tek jeden z moich ulubionych pisarzy...
"K³opot z ¿yciem polega na tym, ¿e nie ma okazji go przeæwiczyæ i od razu robi siê to na powa¿nie"
— Terry Pratchett
"Na pocz±tku by³o nic. I rzek³ Bóg: „Niechaj stanie siê ¶wiat³o¶æ” i dalej nic nie by³o, tylko teraz mo¿na to zobaczyæ"
— Terry Pratchett
"Ludzie potrzebuj± wiary w boga, choæby dlatego, ¿e tak trudno jest wierzyæ w ludzi"
— Terry Pratchett
Postrach siedmiu mórz
Jack Sparrow: Nie ruszaæ siê! Upad³ mi gdzie¶ mózg!
Jeden z moich ulubionych.
"Mi³o¶æ jest zawsze nowa. I bez wzglêdu na to, czy w ¿yciu kochamy raz, dwa czy dziesiêæ razy, zawsze stajemy w obliczu nieznanego. Mi³o¶æ mo¿e nas pogr±¿yæ w ogniu piekie³ albo zabraæ do bram raju - ale zawsze gdzie¶ nas prowadzi. I czas siê z tym pogodziæ, albowiem jest ona tre¶ci± naszego istnienia. Je¶li siê jej wyrzekniemy, umrzemy z g³odu pod drzewem ¿ycia, nie maj±c ¶mia³o¶ci, be zerwaæ jego owoce. Mi³o¶ci trzeba szukaæ wszêdzie, nawet za cenê d³ugich godzin, dni i tygodni smutku i rozczarowañ.
Kiedy bowiem wyruszymy na poszukiwanie Mi³o¶ci - ona zawsze wyjdzie nam naprzeciw.
I nas wybawi."
Na brzegu rzeki Piedry usiad³am i p³aka³am — Paulo Coelho
[...] niewiele jest rzeczy, które mog± zachwiaæ wiar± tak jak zobaczenie wyra¼nie i na w³asne oczy obiektu tej wiary. Zobaczyæ bowiem, wbrew powszechnym przekonaniom, wcale nie znaczy uwierzyæ. Wtedy w³a¶nie wiara siê koñczy, poniewa¿ nie jest wiêcej potrzebna.
— Terry Pratchett
Piramidy
Nawet je¶li czasem trochê siê skar¿ê - mówi³o serce - to tylko dlatego, ¿e jestem sercem ludzkim, a one s± w³a¶nie takie. Obawiaj± siê siêgn±æ po swoje najwy¿sze marzenia, poniewa¿ wydaje im siê ¿e nie s± ich godne, albo ¿e nigdy im siê to nie uda. My, serca, umieramy na sam± my¶l o mi³o¶ciach, które przepad³y na zawsze, o chwilach, które mog³y byæ piêkne, a nie by³y, o skarbach, które mog³y byæ odkryte, ale pozostaj± na zawsze niewidoczne pod piaskiem. Gdy tak siê dzieje, zawsze na koniec cierpimy straszliwe mêki.
— Paulo Coelho
Czarownica z Portobello
[...] mi³o¶æ nie daje i nigdy nie dawa³a szczê¶cia. Wrêcz przeciwnie, zawsze jest niepokojem, polem bitwy, ci±giem bezsennych nocy, podczas których zadajemy sobie mnóstwo pytañ, drêcz± nas w±tpliwo¶ci. Na prawdziw± mi³o¶æ sk³ada siê ekstaza i udrêka.
Paulo Coelho
"Kocha siê za nic. Nie istnieje ¿aden powód do mi³o¶ci."
"Jeste¶ tym, czym wierzysz, ¿e jeste¶."
- Paulo Coelho.
Cz³owieka tak bardzo poch³aniaj± my¶li i plany na przysz³o¶æ, ¿e przypomina sobie o ¿yciu dopiero wtedy, gdy jego dni na ziemi s± policzone. Ale wówczas na wszystko jest ju¿ za pó¼no.
Paulo Coelho
¯adna kobieta nie powiedzia³a nigdy ca³ej prawdy o swoim ¿yciu.
- Isadora Duncan
----------
Mê¿czyzna, gdy nie ma nic do powiedzenia - milczy, kobieta ¶mieje siê.
- Tadeusz Breza
----------
Wierna czy niewierna? S±siada ¿ona, s±siada spragniona.
- sir Mario Bross:p
Kto kochaj±c nie szuka mi³o¶ci dla w³asnych celów, kto jest najbardziej sob± wtedy, gdy jest najg³êbiej drugim, czyjej duszy nie skazi³a ¿adna sztuczno¶æ i wymuszono¶æ, kto jest do¶æ silny i do¶æ pierwotny, aby oddaæ siê ca³ym sob±; kto na drodze swego ¿ycia spotka³ takiego cz³owieka - ten ¿y³ naprawdê.
- Malwina Meysenburg
----------
Polityk jest jak pies, który drapie siê tam, gdzie go wcale nie swêdzi.
- Ngame Buka
Ostatnio edytowany przez Max (2010-04-20 15:38:45)
Po pracy cz³owiek musi mieæ czas na modlitwê, wypoczynek, rozmowê w gronie rodziny, na swoje zainteresowania, na ¶wiadczenie pomocy bli¼nim.
- Stefan Wyszyñski kard.
----------
Jak ¿yæ, co z sob± robiæ, aby staro¶æ uczyniæ pozytywnym choæ dokuczliwym czasem? Uczyniæ z niego godn± pointê? Nie dopu¶ciæ do degradacji? I czy jest to w ogóle mo¿liwe? S±dzê - ¿e udaje siê tylko wybranym.
- Zofia Kucówna
Sama wiedza nie wystarczy, trzeba jeszcze umieæ j± stosowaæ.
- Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)
----------
Do jednego szczê¶cie siê ¶mieje, do innych szczerzy zêby.
- S³awomir Wróblewski
----------
Kobiety s± stworzone po to by je kochaæ, nie rozumieæ.
- Oscar Wilde
Dar uzdrawiania jest ³ask±. Ale ³ask± jest równie¿ umiejêtno¶æ godnego ¿ycia, mi³o¶ci bli¼niego, poszanowania pracy. Nie trzeba przenosiæ gór, ¿eby daæ dowody jaj wiary.
Paulo Coelho
=================
Dla jednych ¿ycie zaczyna siê po czterdziestce, dla innych dopiero po setce.
Wilhelm Lenz
===================
By³a w tym cz³owieku tajemnica, tajemnica, któr± chcia³ wyja¶niæ. Ale w gruncie rzeczy jest tylko tajemnica biedy, która ludziom odbiera imiê i przesz³o¶æ.
Albert Camus
----------------------------------
Dla mnie samego godzina ¶mierci bêdzie godzin± narodzin do nowego wspanialszego ¿ycia.
Johann Gottlieb Fichte