IV klasa SZP
Praca domowa - przepis na baśń
Baśniowa zupa Dominika
Składniki:
Kawałek miotły Baby Jagi.
Szybka z piernikowej chatki.
Ogon węża Bazyliszka.
2 Smerfy.
3 gęsie pióra.
2 łyżki płynu na porost włosów.
Głowa bałwanka śniegowego.
3 marchewki zajączka.
Pajęczyna od Tekli.
Skrzydełko nietoperza.
2 wiadra rosy
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do dużego kociołka. Rozpalić ognisko na skraju lasu, używając ognia i siarki smoka wawelskiego. Gotować od północy do pierwszego brzasku.
Kończąc gotowanie przyprawić szczyptą proszku z żuczka, pokrojonym kwiatem mchu i paproci od Żwirka i Muchomorka, ziołami z zakazanego lasu.
Na koniec dosolić do smaku kroplą potu Obelixa.
Podawać w liściach łopianu na polanie w lesie.
Offline
ale pysznie wygląda, aż by się skosztować chciało
i ten wiek, pogratulować, no no niegłupi pomysł z tymi cyferkami, od takiej ilości świeczek krem by spłynął
Uwaga na owoce
Offline
Danie dnia
Pieczeń z mruczka.
1 kot (barwa dowolna) - umyć
ułożyć w piekarniku i zapiekać w temperaturze 30 stopni
Smacznej zabawy
Offline
Postrach siedmiu mórz
Zupa z buta:
Potrzebne: Garnek, woda, but
Przygotowanie: Buta gotować w garnku z wodą przez około pół godziny
Smacznego
Offline
Najlepsze na świecie ciasto rumowe
1 łyżka cukru, 175 g suszonych owoców, 1 łyżeczka sody, 2 duże jajka, sok z cytryny, 900 ml lub 1,8 l dobrego ciemnego rumu, 200 g brązowego cukru, 250 g masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g posiekanych orzechów włoskich.
Przygotuj miskę, miarkę etc. Zanim zaczniesz, spróbuj rumu. Dobry, prawda? No to do dzieła!
Spróbuj rumu jeszcze raz, nie możesz mieć najmniejszych wątpliwości. Aby się upewnić, że jest najwyższej jakości, wlej 100 ml do kieliszka i wypij jednym haustem ... dobry rum wchodzi gładko. Zły wręcz przeciwnie. Powtarzaj, by mieć absolutną pewność.
Mikserem ubij masło na pulchną masę. Dodaj 1 łyżkę cukru i ubijaj dalej. Upewnij się raz jeszcze, czy rum jest naprawdę dobry. Otwórz następną butelkę, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodaj jajka, suszone owoce i uwijaj na wysokich obrotach. Jeśli owoce przykleją się do mieszadła, zdejmij je łyżką. Spróbuj rum, koniecznie.
Przesiej 300 g soli lub pieprzu (obojętnie). Spróbuj rumu. Wlej sok z cytryny. Dodaj posiekane orzechy. Dodaj 1 łyżkę brązowego cukru - lub jakiegokolwiek koloru, co za różnica. Wymieszaj dobrze. Natłuść piekarnik. Podgrzej blachę do 200°C. Wlej misę do piekarnika i piecz. Spróbuj rumu jeszcze raz i ... zostaw wszystko, idź spać.
Offline
Książka kucharska dla mężczyzn: przepis na ciasto.
1. Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj!
2. Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia.
3. Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek.
4. Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.
5. Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać.
6. Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, a dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.
7. Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy dodawać mąkę.
8. Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki.
9. Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania.
10. Weź szybciutko prysznic!
11. Weź 4 jabłka i ostry nóż.
12. Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
13. Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy.
14. Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.
15. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę, bo jak zaschnie to nie domyjesz!
16. Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
17. Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.
18. Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Po prostu otwórz okno i piekarnik.
19. Po tych traumatycznych przeżyciach pozostaje tylko schłodzona żubrówka i sok jabłkowy - smacznego .
Offline
Jak zrobić leniwe pierogi...
Offline
Czas minionych kulinarii
Liporozbrojenie
Była w arsenale naszym oręż arcyskuteczna.
Fasowana na czas trudny bomba kaloryczna.
Smaluszku moc cenna, szamerunkowana.
Zu Befehl eskulapa już przeordynowana i
Została nam amunicja, co nieco botaniczna.
Offline
Pyry z gzikiem i syfon
http://www.youtube.com/watch?v=R85oB5OZBxg
Ostatnio edytowany przez furnam (2014-03-22 8:19:58)
Offline