PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki

 PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki Please do not spam on my forum. photo santaridesmiley.gif

Ogłoszenie

 


#1 2013-01-20 19:47:09

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Wino i co ino

Piszmy tu o naszych winnych smakach, o swoich sposobach, patentach na dobre wino i nalewki.
Polecajmy wszelkie trunki w których zagustowaliśmy.

Na pierwszy ogień mój patent trenowany już kolejny rok.
   Wino wieloowocowe – pełen bukiet ogrodowy – na dochodzenie.
Nastaw na matce drożdżowej - Burgund lub Cherry lub Malaga, plus pożywka.
Docelowy skład nastawu 18 l moszczu w 20 l butli. Główna, burzliwa fermentacja przebiegała w lipcu, w butli wypełnionej w 2/3.
Rozpocząłem od słodkiego soku z sokownika, z czerwcowych truskawek porzeczek czarnych, czerwonych i białych . Sok taki wlewamy do butli po ostudzeniu. Jest to optymalny początek fermentacji bo na naturalnie pasteryzowanym soku co daje pewność rozwoju szlachetnych drożdży.
Przez całe lato i jesień dodawałem poziomki. Były też soczki z malin, brzoskwiń, jabłek, wiśni i gruszek.
Jesienią dodałem słodzony sok z jeżyn i owoce aronii do pełna.
Co 2 tygodnie kontrolowałem słodkość nastawu i uzupełniałem cukier.
Aby drożdże miały co robić kontrolowany smak nastawu winien być  conajmniej lekko słodki.
Zatem na początku fermentacji dodajemy przestudzony syrop z cukru lub słodki sok, a pod koniec cukier, syrop – melasę drzewa chlebowego lub z buraków cukrowych,  miody i umyte owoce.

Ostatnio edytowany przez furnam (2013-01-20 23:05:43)

Offline

#2 2013-04-17 13:49:27

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: Wino i co ino

Wino Wermut (Vermouth)

http://img4.garnek.pl/c20/amin.garnek.pl/023/923/23923399_200.0.jpg
1 kg ryżu
3 kg cukru
7 litrów wody przegotować, ostudzić, dodać cukier.
8 sztuk goździków
8 sztuk ziela angielskiego
5 deko świeżych zwykłych drożdży
20 rodzynek
szczypta piołunu, cynamonu i tymianku
2 sztuki gałki muszkatołowej (utartej)
2 cytryny ze skorkami, sparzyć, pokroić na kawałki

6 tygodni stać, zlać, zostawić do wyklarowania.
Na fotce jest jeszcze nie sklarowane, w małej butelce winko ośmioletnie, nabrało żółtego koloru, wino młode ma jaśniejszy kolor. http://i1216.photobucket.com/albums/dd369/Lizington/Smilies/th_Girl-margarita.gif?t=1309270405 Jak zrobię lepszą fotkę to wrzucę


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#3 2013-04-19 14:57:22

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Dziękujemy za wermut Ecoli
- przepis w sam raz na zimowy nastaw.
Ja z kolei polecam zakupić  Muskatel de Setubal.
Miałem okazje pić orginał przywieziony z Portugalii - pycha.
Bywa w Biedronce i Macro, również z Mołdawii gdzieś widziałem, i zapewnie w sklepach winnych.
http://bonkowski.wordpress.com/2011/06/ … -maj-2011/

Offline

#4 2013-05-30 9:32:31

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Polecam greckie wino np w ALDI
- Imiglycos

Offline

#5 2013-06-09 7:21:59

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Nastawiłem cytrynówkę wg
http://przesmacznie.blogspot.com/2012/1 … nowka.html
Będzie testowana w Duszonych  Zdrojach.

Offline

#6 2013-06-09 13:12:30

 Zenek

Znawca kobiet

Skąd: Hawaje
Zarejestrowany: 2010-06-10
Posty: 779
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Furnam ... jak długo będzie "stała nastawiona"? Chętnie byłbym obecny przy jej kosztowaniu ... http://www.en.kolobok.us/smiles/standart/grin.gif


Gibkość w tańcu i znajomość psychiki kobiety to moje zalety   

Offline

#7 2013-06-09 13:33:47

 Felicja

mis - Nimfa

Skąd: Goniądz
Zarejestrowany: 2010-04-26
Posty: 566
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Też chcę, też chcę, też chcę


Zawsze przychodzi taka chwila, gdy motyl prawdy nie chce tkwić dłużej w kokonie tajemnic.     

Offline

#8 2013-06-10 15:03:07

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Oficjalny początek duszonych testów przewidziany jest na wieczorną porę 22 czerwca w parku zdrojowym pod pomnikiem Chopina.

Offline

#9 2013-11-26 17:53:25

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Nalewka z aronii - „Aroniówka”

Skład: 
2 kg aronii
250 liści wiśni (zebrać we wrześniu lub wcześniej)
1,5 l wody
1kg cukru ( w przepisie był 1,5 kg, ale wydaje mi się, że za dużo), dosładzać miodem
Sok z 2 cytryn ( w przepisie była 1 łyżka kwasku cytrynowego)

Wykonanie:
Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 min. Pozostawić na 24 h do ostygnięcia. Przecedzić i dolać 1,2 l spirytusu ( w przepisie było 1l, ale wg mnie jest za słaba).

Degustacja na spotkaniu forumowym.

Offline

#10 2014-04-28 15:58:01

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Wino aroniowo-jeżynowo-czarnobzowe
Z tych owoców wyszło wspaniałe wino bez zbytniego kwasku, który dają inne nasze owoce.

Offline

#11 2014-06-02 17:27:09

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Szukam małej beczki po winie na whisky domowej roboty

Offline

#12 2014-10-07 22:14:47

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Odważnie, bo 25 l nastawu wina
aroniowo - czeremchowo - jeżynowe
i to trzecia butla tej jesieni
Zima nas nie ima !

Offline

#13 2014-10-12 13:39:59

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: Wino i co ino

Chwal się chwal, PoWieF-owa ekipa pomoże Ci wypić

A u mnie na topie zeszłoroczne wino aroniowe z dodatkiem malin i cytryn. Jest pyszne tylko nieco ciężkie. Za to w tym roku ptaki wygrały i zjadły wszystkie owoce. Mam tylko małą butlę wina z czarnej porzeczki.


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#14 2014-10-12 19:54:51

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Zatem
POMOŻECIE ?
POMOŻEMY !
Jeśli nie w Popdłabskiem, to u Robaczka albo tu dla sybarytów z wygodami:
http://www.podbukami.pl/atrakcje.html

Offline

#15 2015-01-13 17:50:32

 furnam

Żywa Legenda

Skąd: Wielkopolska
Zarejestrowany: 2012-12-02
Posty: 809
Punktów :   

Re: Wino i co ino

Aronia, jeżyna, czeremcha w proporcji 2:2:1 trafione w 10.

Offline

Forum PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki. Dziękujemy za wizytę. Jeśli się spodobało - zapraszamy ponownie :)

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.rozanki-partyzanci.pun.pl www.buciarnia.pun.pl www.narutofaans.pun.pl www.akademiasupremacy.pun.pl www.presik.pun.pl