PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki

 PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki Please do not spam on my forum. photo santaridesmiley.gif

Ogłoszenie

 


#31 2010-04-23 18:39:31

 krecik

.

Skąd: Czeska Lipa
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1645
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Sałatka z ananasem i selerem

http://x.garnek.pl/ga3943/abf5abfb36646ea7502147a2/7502147.jpg

Składniki
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 por
20 dkg szynki
4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Seler, kukurydzę wrzucić do miseczki, dodać: ananas i szynkę pokrojone w kostkę, pora w cienkie plasterki, dodać majonez, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.


http://krecik22.pl.tl/sig.png

Offline

#32 2010-04-24 21:01:32

 krecik

.

Skąd: Czeska Lipa
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1645
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Pucharowy deser

http://x.garnek.pl/ga1316/64ee35833c9b11a8486940a2/8486940.jpg


Składniki

    * bita śmietana "Śnieżka"- 2 opakowania,
    * mleko zimne- 400 ml.,
    * galaretka wiśniowa-2 sztuki,
    * galaretka cytrynowa-2 sztuki,
    * woda gorąca do rozpuszczenia galaretek.

Etapy przygotowania

Przygotować różnokolorowe galaretki (ja użyłam 2 rodzai, ale można byłoby dać i 3)-wsypać każdy rodzaj do osobnego naczynia i zalać wrzątkiem (ja dałam trochę mniej wody, niż pisze to na opakowaniu, by szybciej stężała), dokładnie wymieszać i wystudzić, a potem wstawić do zamrażalnika lub wystawić w chłodne miejsce  i pilnować, by za bardzo nie zamarzła.
W tym czasie ubić dokładnie (10 minut) 2 śmietany "Śnieżki" z bardzo zimnym mlekiem. Wyciągnąć galaretki z zamrażalnika, gdy mają odpowiednią konsystencję.
Naszykować pucharki i układać warstwami w nich śmietanę i różnokolorowe galaretki. Wierzch udekorować także nimi.
Deser wstawić na godzinę do lodówki do ochłodzenia


http://krecik22.pl.tl/sig.png

Offline

#33 2010-04-24 21:08:29

 krecik

.

Skąd: Czeska Lipa
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1645
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Ryż zapiekany z jabłkami

http://x.garnek.pl/ga5006/2449209767e2f1a7851612a2/7851612.jpg

Składniki:
szklanka ryżu
60 dag jabłek
mleko
masło
cynamon
sól, cukier

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w wodzie i mleku dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce. Potem dodać cukru i cynamonu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła. Całość przykryć jabłkami. Potem położyć drugą warstwę z ryżu, masła i jabłek. Wstawić do piekarnika na 30-40 min.


http://krecik22.pl.tl/sig.png

Offline

#34 2012-11-03 16:51:51

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

To może nie najpiękniej podane ale za to pyszne wiem bo zjadłam

http://x.garnek.pl/ga156/b7ded7398fd02a23656797a2/23656797.jpg

Parówki w cieście drożdżowym z serem


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#35 2013-04-18 18:56:56

 Azara

Lady

Zarejestrowany: 2010-04-26
Posty: 915
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Boczek pieści podniebienia

http://ir.i.wp.pl/r?id=d14yNTA7aF4xNzA7dV5odHRwOi8vZ2V0LTIud3BhcGkud3AucGwvP249NTgwMTE0NjEmYW1wO3M9dmhzJmFtcDtmPS1FRFlTS18yLWFydHlrdWx5X25vd2U5LTE2NjQ3NDE4NS5qcGc7c15rdWNobmlhO3FeMC44O21edHJ1ZTtjXnRydWU=

Uwielbiany przez jednych, odrzucany przez innych – bez wątpienia boczek wzbudza kontrowersje. Czy naprawdę należy od razu z niego rezygnować? Z pewnością nie. Przede wszystkim warto zacząć od tego, że nie jesteśmy jedynym narodem, który uwielbia boczek. W wielu krajach (szczególnie w anglosaskim kręgu kulturowym) często podaje się go na śniadanie. Wówczas obok sadzonych jajek znajduje się wysmażony boczek w towarzystwie fasolki. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest bekonem. W rzeczywistości sam bekon zlokalizowany jest w pobliżu boczku, ale to dwa różne elementy tuszy. W tym wydaniu chętnie jadają go mieszkańcy USA. Kochają go tak bardzo, że od kilku lat organizują nawet największy na świecie festiwal bekonu. W lutym tego roku na Blue Ribbon Bacon Festival zjedzono 10 tysięcy funtów (4,5 tys. kg) bekonu przyrządzanego tradycyjnie i nowatorsko np. w czekoladzie.
Boczek ma wyjątkowo wiele zastosowań. Może stanowić podstawę bądź dodatek dania głównego – włoskie spaghetti z pancettą to jedno z popularniejszych dań w Italii. W towarzystwie suszonych śliwek, migdałów i szparagów często podawany jest jako wykwintna przekąska. Bywa też ważnym składnikiem zup. Wędzony nadaje smak grochówce, żurkowi, zupie fasolowej czy chrzanowej. Wiele osób uwielbia go w połączeniu z jajkami. Podawany jest też jako zasmażka do pierogów lub kapusty. Boczek doskonale smakuje też sam, zarówno w formie wędzonej, pieczonej, smażonej, grillowanej i gotowanej.

JAJECZNICA NA BEKONIE

Składniki:
    4 jajka
    4 plastry bekonu
    łyżeczka oleju
    pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Patelnię posmarować olejem, rozgrzać i wyłożyć bekon. Na lekko zrumieniony wbić jajka, przykryć patelnię pokrywką i dalej smażyć na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.
                                                      SMACZNEGO        http://www.picgifs.com/graphics/e/eggs/graphics-eggs-839289.gif


Cierpliwy człowiek nawet kamień ugotuje.  http://www.en.kolobok.us/smiles/big_he_and_she/girl_in_dreams.gif

Offline

#36 2013-05-11 14:34:39

 MichalPoltrom

Escape From Reality

Skąd: Rzeszów
Zarejestrowany: 2013-05-11
Posty: 6
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Pieczone Ziemniaki na patelni

Składniki: ziemniaki 0.5 kg  sól przyprawa do ziemniaków tłuszcz

Sposób przygotowania: kroimy ziemniaki na plasterki lejemy trochę tłuszczu na patelnie przyprawiamy ziemniaki jak chcecie ja 2 łyżeczki soli i garść przyprawy do ziemniaków smażymy aż będą chrupiące mniam 


Offline

#37 2013-05-11 15:22:39

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Dwie łyżeczki to nawet jak dla mnie za dużo choć kocham sól, a dziś miałam odsmażone z ziołami ziemniaczki, kefir i


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#38 2013-05-11 15:38:47

 Azara

Lady

Zarejestrowany: 2010-04-26
Posty: 915
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

MichalePoltromie ... czy jak ty się tam odmieniasz ... czy do tego twojego przepisu nie można by dodać choć jednego przecinka?


Cierpliwy człowiek nawet kamień ugotuje.  http://www.en.kolobok.us/smiles/big_he_and_she/girl_in_dreams.gif

Offline

#39 2013-05-11 15:54:18

 MichalPoltrom

Escape From Reality

Skąd: Rzeszów
Zarejestrowany: 2013-05-11
Posty: 6
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

jak ma ci to sprawić przyjemność pisząc na telefonie było z tym trochę Problemu


Offline

#40 2013-05-11 19:22:00

 Saga

Elfka

Skąd: Miedzianów
Zarejestrowany: 2009-02-09
Posty: 227
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Michale na telefonie, też można przecinki wstawiać .   Ja też takie potrawy lubię.


Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

Offline

Forum PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki. Dziękujemy za wizytę. Jeśli się spodobało - zapraszamy ponownie :)

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.presik.pun.pl www.buciarnia.pun.pl www.akademiasupremacy.pun.pl www.rozanki-partyzanci.pun.pl www.narutofaans.pun.pl