PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki

 PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki Please do not spam on my forum. photo santaridesmiley.gif

Ogłoszenie

 


#16 2009-02-13 17:58:24

 krecik

.

Skąd: Czeska Lipa
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1645
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

http://vpx.pl/i/2014/02/19/tradycyjna-pizza.th.jpg

PRZEPIS NA PIZZE

CIASTO:  2 szklanki mąki,3/4 dag.drożdży,3łyzki oleju lub oliwy,szczypta soli,szklanka wody lub mleka.

           
Pokrojone drożdże rozpuścić w letniej wodzie lub mleku,zamieszać z mąką i solą.Wyrabiać i wlewać
              olej i dalej wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie .Przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia (20-30
              minut).Gdy się podwoi objętość ,rozwałkować je na placek o grubości 3 -10 mm.Włożyć formę
              i zrobić brzegi.
WIERZCH:Sos pomidorowy lub pomidory,oliwa z oliwek ,żółty ser,łyżka ziół,papryka żółta i czerwona,
              cebula,pieczarki,mogą też być brokuły,i plasterki roszponki.
             
              Spód smarujemy oliwą,wykładamy sosem pomidorowym lub ketchupem,posypujemy ziołami.
              Ułożyć pokrojone warzywa.Posypać żółtym serem i wstawić całość do piekarnika.
              PIZZE na takim cieście pieczemy w temperaturze 190 stopni ,około 20 minut ,aż ciasto się
              zarumieni i ser stopnieje.


http://krecik22.pl.tl/sig.png

Offline

#17 2009-02-16 12:26:23

dana

Stały Bywalec

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-02-06
Posty: 108
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Chlebek żytni, nawet żaba się skusiła
przepis na moim blogu

http://images46.fotosik.pl/64/1b513dfe2670435a.jpg


Smutek to najbardziej egoistyczne z uczuć.

Offline

#18 2009-02-18 17:11:46

 krecik

.

Skąd: Czeska Lipa
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1645
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

WARZYWNE PLACUSZKI

Składniki:1 szklanka mleka,1 jajko ,ok 15 dag mąki ,łyżka oliwy z oliwek
               sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Proporcje te mogą się trochę różnić ze względu na rodzaj mąki, ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany.

Dodatki:pokrojona w drobną kostkę papryka i cebula ,starty żółty ser,kukurydza z puszki ,natka pietruszki

Do gotowego ciasta wsypujemy dowolne dodatki i smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują z ostrą salsą lub keczupem.

http://wprawkikuchenne.blox.pl/resource/IMG_3441_resize_resize.jpg


http://krecik22.pl.tl/sig.png

Offline

#19 2009-02-26 12:23:04

dana

Stały Bywalec

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-02-06
Posty: 108
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

http://images35.fotosik.pl/68/c1f4f3fef6d5c172.jpg


Rybę posoliłam, popieprzyłam, ułożyłam cebulę pokrojoną w talarki  i moczyłam w świeżym soku z pomarańczy przez 1,5 godz.
Potem obtoczyłam w mące i smażyłam na dobrze rozgrzanej patelni na oliwie.
Pyszna !


Smutek to najbardziej egoistyczne z uczuć.

Offline

#20 2009-02-26 12:28:55

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Pysznie wygląda dzięki za przepis


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#21 2009-04-19 12:19:11

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Ciasto - Krówka
http://img1.garnek.pl/c1/amin.garnek.pl/005/106/5106300_200.0.jpg
Ciasto:
0,5 kg mąki
½ szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 margaryna
krem:
0,5 litra śmietany kremówki
½ szklanki cukru pudru
4 śmietan fixy
polewa:
1 puszka mleka słodkiego skondensowanego
paczka orzechów włoskich
Przyrządzenie:
Składniki ciasta zgniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą pieczemy ok 20 minut w temperaturze ok 180 stopni (termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę kremową ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietano fixy. Gdy jest bardzo ciepło można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w wodzie  ok 1/3 szklanki. Przykładamy ubitą śmietaną ciasta.
Puszkę mleka stawiamy do garnka z wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny - powinien się zrobić karmel (ważne, żeby przez cały czas gotowania cała puszka była pod wodą, inaczej na dole się przypali, a na górze pozostanie płynne mleko), ostrożnie robimy mały otworek i wylewamy na ciasto, posypujemy drobno posiekanymi orzechami.


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#22 2009-04-19 20:32:34

 krecik

.

Skąd: Czeska Lipa
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1645
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Sernik z  Brzoskwiniami

http://x.garnek.pl/ga7651/3e3abedebcd5b5a5112997a2/5112997.jpg
Na ciasto :
5 żółtek
kostka margaryny
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
kilo zmielonego sera
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
budyń śmietankowy
brzoskwinie pokrojone na kawałki
Piana:
6 białek
pół  szklanki cukru
WYKONANIE:
Składniki na ciasto zagnieść i powstałą masę podzielić na 2 części.Jedną wyłożyć na blachę, a drugą umieścić w lodówce.Składniki masy serowej połączyć ze sobą .Masę wyłożyć na warstwie ciasta .Na masę serową ułożyć brzoskwnie pokrojone . Na koniec ubić pianę z białek i cukru .Wyłożyć na wierzch.Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki na wyłożonej pianie


http://krecik22.pl.tl/sig.png

Offline

#23 2009-04-24 23:12:52

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Deser na zimno
http://img2.garnek.pl/c6/amin.garnek.pl/005/171/5171745_200.0.jpg

1 k. Margaryny
1szkl. cukru
4 jajka (– sparzyć wrzątkiem)
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
1 łyżka kakao
9 łyżeczek żelatyny
2 galaretki
owoce
Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać ubite białka, żelatynę rozpuszczoną w mleku. Połowę masy wyłożyć na mała tortownicę, a drugą część szybko zmieszać z kakao i wyłożyć na zastygłą masę waniliową. Deser przybrać owocami, a na wierzch wylać galaretkę.

Gdyby masa zaczęła się ważyć użyć blendera, i choć straci na puszystości będzie smakowało wyśmienicie.


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#24 2009-05-19 7:35:33

dana

Stały Bywalec

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-02-06
Posty: 108
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

http://images47.fotosik.pl/127/d48c854844021bc5.jpg

To schab karkowy zapleciony w warkocz
Kroimy mięso w paski wzdłuż schabu, rozbijamy lekko   i pleciemy warkocze. Przyprawiamy tym czym kto lubi, przysmażamy na rumiano. Potem możemy upiec jeszcze w piekarniku albo poddusić w garnku z małą ilością wody.


Smutek to najbardziej egoistyczne z uczuć.

Offline

#25 2009-05-19 19:26:32

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Smakowicie wygląda, na pewno wyszło pyszne

Kopytka


http://img3.garnek.pl/c13/amin.garnek.pl/007/554/7554872_200.0.jpg

Tylko koperku brakuje http://i284.photobucket.com/albums/ll28/depah/Smileys/th_thbf-mesvorksmiley.gif

http://img3.garnek.pl/c11/amin.garnek.pl/006/979/6979310_200.0.jpg


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#26 2009-06-12 11:30:09

dana

Stały Bywalec

Skąd: Warszawa
Zarejestrowany: 2009-02-06
Posty: 108
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Owocowy duet

Przepis na ciasto drożdżowe wzięłam stąd

http://gotowanie.onet.pl/13242,druk.html

Potem tylko wystarczy powciskać owoce: truskawki i wiśnie, oraz pokrojony rabarbar.


http://images39.fotosik.pl/138/1259502ec0e1de4c.jpg


Smutek to najbardziej egoistyczne z uczuć.

Offline

#27 2010-04-12 18:19:57

 krecik

.

Skąd: Czeska Lipa
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1645
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

PYCHOTKA

http://x.garnek.pl/ga1186/881fbcde0de272a8224974a2/8224974.jpg

Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza:
8 białek
szklanka cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
1 ½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
½ kostki masła
½ kostki margaryny
1 słoik powideł

Sposób wykonania:

Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.

Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.

Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.

Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.


http://krecik22.pl.tl/sig.png

Offline

#28 2010-04-12 18:28:37

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Ciasto wiśniowe z pianką cappuccino

http://images8.fotosik.pl/14/027ee3a80dee7a88.jpg
Biszkopt kakaowy z 4 jajek.
Masa wiśniowa

300 ml kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
2 galaretki wiśniowe,
1 szklanka zmiksowanych wiśni,

2 galaretki rozpuścić w 300ml wody lub soku z kompotu, odstawić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie, wylać na biszkopt.
(biszkopt nasączyłam sokiem z wiśni i alkoholem)

Pianka cappuccino
300 ml kremówki,
1 "Śnieżka",
3 łyżki cukru pudru,
25g cappuccino,
2 łyżki żelatyny

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i "Śnieżką" na sztywno, pod koniec ubijania dodać cappuccino. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do pianki.
wyłożyć na masę wiśniową


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

#29 2010-04-12 18:54:14

 krecik

.

Skąd: Czeska Lipa
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1645
Punktów :   

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

TIRAMISU


http://x.garnek.pl/ga396/54047421dcea7ca8255331a2/8255331.jpg

Na biszkopt:
Wielkość zależy od blaszki
6 jajek
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół.Nasączyć dolną część sokiem z ckuru lub miodem, i z wierzchu górną część likierem amaretto.
Na mase :
1/2 serka mascarpone
1/2 litra śmietanki kremówki 36%, a najlepiej tortowa 36%
2 śmietanki fix ( w proszku wielkość jak cukier waniliowy)
3 łyżki cukru pudru
WIERZCH MASY POSYPAĆ KAKAO PRZEZ DROBNE SITKO LUB CZEKOLADĄ
WYKONANIE:
Śmietane 36%, śmietane fix i cukier puder ubić na sztywno mikserem.Serek Mascarpone wkładać do ubitej śmietany.Porcjami i bardzo delikatnie miksować.1/2 masy  wyłożyć na dolną część biszkoptu, przykryć drugą częścią i na wierzch wyłożyć drugą część masy.Do ciasta można dodać  brzoskwinie cienko pokrojone, ułożyć na masie zarówno w środku placków jak i na wierzchu.Przy dodaniu brzoskwin uważać z nawilżaniem biszkoptu.


http://krecik22.pl.tl/sig.png

Offline

#30 2010-04-20 9:12:48

 Ecola

Szefowa

9811742
Skąd: Nibylandia
Zarejestrowany: 2008-11-27
Posty: 1742
Punktów :   
WWW

Re: OJ BY SIĘ COŚ ZJADŁO

Leczo Najbardziej znane u nas węgierskie danie.

http://img2.garnek.pl/c10/amin.garnek.pl/023/332/23332329_200.0.jpg
składniki:
3  papryki: czerwona, żółta i pomarańczowa
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów
pieczarki
Sucha wędlina [myśliwska, góralska, śląska lub mięsko, lub jak w tym wypadku cielęce parówki]
3 łyżki oleju
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
3 łyżeczki mąki
przyrządzanie:
Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić też pokrojoną w kostkę podsmażoną wędlinę. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodka paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna. Można zaprawić odrobiną mąki i wody.
uwagi:
Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.


"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia." Jonathan Carroll. 

http://ecolacom.pl.tl/sig.png     

Offline

Forum PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki. Dziękujemy za wizytę. Jeśli się spodobało - zapraszamy ponownie :)

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.akademiasupremacy.pun.pl www.nwf.pun.pl www.presik.pun.pl www.rozanki-partyzanci.pun.pl www.buciarnia.pun.pl