Piszmy tu o naszych winnych smakach, o swoich sposobach, patentach na dobre wino i nalewki. Polecajmy wszelkie trunki w których zagustowaliśmy.
Na pierwszy ogień mój patent trenowany już kolejny rok. Wino wieloowocowe – pełen bukiet ogrodowy – na dochodzenie. Nastaw na matce drożdżowej - Burgund lub Cherry lub Malaga, plus pożywka. Docelowy skład nastawu 18 l moszczu w 20 l butli. Główna, burzliwa fermentacja przebiegała w lipcu, w butli wypełnionej w 2/3. Rozpocząłem od słodkiego soku z sokownika, z czerwcowych truskawek porzeczek czarnych, czerwonych i białych . Sok taki wlewamy do butli po ostudzeniu. Jest to optymalny początek fermentacji bo na naturalnie pasteryzowanym soku co daje pewność rozwoju szlachetnych drożdży. Przez całe lato i jesień dodawałem poziomki. Były też soczki z malin, brzoskwiń, jabłek, wiśni i gruszek. Jesienią dodałem słodzony sok z jeżyn i owoce aronii do pełna. Co 2 tygodnie kontrolowałem słodkość nastawu i uzupełniałem cukier. Aby drożdże miały co robić kontrolowany smak nastawu winien być conajmniej lekko słodki. Zatem na początku fermentacji dodajemy przestudzony syrop z cukru lub słodki sok, a pod koniec cukier, syrop – melasę drzewa chlebowego lub z buraków cukrowych, miody i umyte owoce.
|