PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki

 PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki Please do not spam on my forum. photo santaridesmiley.gif

Ogłoszenie

 


Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

Saga
2013-05-11 19:22:00

Michale na telefonie, też można przecinki wstawiać .   Ja też takie potrawy lubię.

MichalPoltrom
2013-05-11 15:54:18

jak ma ci to sprawić przyjemność pisząc na telefonie było z tym trochę Problemu

Azara
2013-05-11 15:38:47

MichalePoltromie ... czy jak ty się tam odmieniasz ... czy do tego twojego przepisu nie można by dodać choć jednego przecinka?

Ecola
2013-05-11 15:22:39

Dwie łyżeczki to nawet jak dla mnie za dużo choć kocham sól, a dziś miałam odsmażone z ziołami ziemniaczki, kefir i

MichalPoltrom
2013-05-11 14:34:39

Pieczone Ziemniaki na patelni

Składniki: ziemniaki 0.5 kg  sól przyprawa do ziemniaków tłuszcz

Sposób przygotowania: kroimy ziemniaki na plasterki lejemy trochę tłuszczu na patelnie przyprawiamy ziemniaki jak chcecie ja 2 łyżeczki soli i garść przyprawy do ziemniaków smażymy aż będą chrupiące mniam 

Azara
2013-04-18 18:56:56

Boczek pieści podniebienia

http://ir.i.wp.pl/r?id=d14yNTA7aF4xNzA7dV5odHRwOi8vZ2V0LTIud3BhcGkud3AucGwvP249NTgwMTE0NjEmYW1wO3M9dmhzJmFtcDtmPS1FRFlTS18yLWFydHlrdWx5X25vd2U5LTE2NjQ3NDE4NS5qcGc7c15rdWNobmlhO3FeMC44O21edHJ1ZTtjXnRydWU=

Uwielbiany przez jednych, odrzucany przez innych – bez wątpienia boczek wzbudza kontrowersje. Czy naprawdę należy od razu z niego rezygnować? Z pewnością nie. Przede wszystkim warto zacząć od tego, że nie jesteśmy jedynym narodem, który uwielbia boczek. W wielu krajach (szczególnie w anglosaskim kręgu kulturowym) często podaje się go na śniadanie. Wówczas obok sadzonych jajek znajduje się wysmażony boczek w towarzystwie fasolki. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest bekonem. W rzeczywistości sam bekon zlokalizowany jest w pobliżu boczku, ale to dwa różne elementy tuszy. W tym wydaniu chętnie jadają go mieszkańcy USA. Kochają go tak bardzo, że od kilku lat organizują nawet największy na świecie festiwal bekonu. W lutym tego roku na Blue Ribbon Bacon Festival zjedzono 10 tysięcy funtów (4,5 tys. kg) bekonu przyrządzanego tradycyjnie i nowatorsko np. w czekoladzie.
Boczek ma wyjątkowo wiele zastosowań. Może stanowić podstawę bądź dodatek dania głównego – włoskie spaghetti z pancettą to jedno z popularniejszych dań w Italii. W towarzystwie suszonych śliwek, migdałów i szparagów często podawany jest jako wykwintna przekąska. Bywa też ważnym składnikiem zup. Wędzony nadaje smak grochówce, żurkowi, zupie fasolowej czy chrzanowej. Wiele osób uwielbia go w połączeniu z jajkami. Podawany jest też jako zasmażka do pierogów lub kapusty. Boczek doskonale smakuje też sam, zarówno w formie wędzonej, pieczonej, smażonej, grillowanej i gotowanej.

JAJECZNICA NA BEKONIE

Składniki:
    4 jajka
    4 plastry bekonu
    łyżeczka oleju
    pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Patelnię posmarować olejem, rozgrzać i wyłożyć bekon. Na lekko zrumieniony wbić jajka, przykryć patelnię pokrywką i dalej smażyć na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.
                                                      SMACZNEGO        http://www.picgifs.com/graphics/e/eggs/graphics-eggs-839289.gif

Ecola
2012-11-03 16:51:51

To może nie najpiękniej podane ale za to pyszne wiem bo zjadłam

http://x.garnek.pl/ga156/b7ded7398fd02a23656797a2/23656797.jpg

Parówki w cieście drożdżowym z serem

krecik
2010-04-24 21:08:29

Ryż zapiekany z jabłkami

http://x.garnek.pl/ga5006/2449209767e2f1a7851612a2/7851612.jpg

Składniki:
szklanka ryżu
60 dag jabłek
mleko
masło
cynamon
sól, cukier

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w wodzie i mleku dodać szczyptę soli i masło. Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarce. Potem dodać cukru i cynamonu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200°C. Naczynie wysmarować masłem, na dnie rozłożyć połowę ryżu i włożyć łyżkę masła. Całość przykryć jabłkami. Potem położyć drugą warstwę z ryżu, masła i jabłek. Wstawić do piekarnika na 30-40 min.

krecik
2010-04-24 21:01:32

Pucharowy deser

http://x.garnek.pl/ga1316/64ee35833c9b11a8486940a2/8486940.jpg


Składniki

    * bita śmietana "Śnieżka"- 2 opakowania,
    * mleko zimne- 400 ml.,
    * galaretka wiśniowa-2 sztuki,
    * galaretka cytrynowa-2 sztuki,
    * woda gorąca do rozpuszczenia galaretek.

Etapy przygotowania

Przygotować różnokolorowe galaretki (ja użyłam 2 rodzai, ale można byłoby dać i 3)-wsypać każdy rodzaj do osobnego naczynia i zalać wrzątkiem (ja dałam trochę mniej wody, niż pisze to na opakowaniu, by szybciej stężała), dokładnie wymieszać i wystudzić, a potem wstawić do zamrażalnika lub wystawić w chłodne miejsce  i pilnować, by za bardzo nie zamarzła.
W tym czasie ubić dokładnie (10 minut) 2 śmietany "Śnieżki" z bardzo zimnym mlekiem. Wyciągnąć galaretki z zamrażalnika, gdy mają odpowiednią konsystencję.
Naszykować pucharki i układać warstwami w nich śmietanę i różnokolorowe galaretki. Wierzch udekorować także nimi.
Deser wstawić na godzinę do lodówki do ochłodzenia

krecik
2010-04-23 18:39:31

Sałatka z ananasem i selerem

http://x.garnek.pl/ga3943/abf5abfb36646ea7502147a2/7502147.jpg

Składniki
1 słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 por
20 dkg szynki
4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Seler, kukurydzę wrzucić do miseczki, dodać: ananas i szynkę pokrojone w kostkę, pora w cienkie plasterki, dodać majonez, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.

Ecola
2010-04-20 9:12:48

Leczo Najbardziej znane u nas węgierskie danie.

http://img2.garnek.pl/c10/amin.garnek.pl/023/332/23332329_200.0.jpg
składniki:
3  papryki: czerwona, żółta i pomarańczowa
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów
pieczarki
Sucha wędlina [myśliwska, góralska, śląska lub mięsko, lub jak w tym wypadku cielęce parówki]
3 łyżki oleju
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
3 łyżeczki mąki
przyrządzanie:
Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić też pokrojoną w kostkę podsmażoną wędlinę. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodka paprykę oraz doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna. Można zaprawić odrobiną mąki i wody.
uwagi:
Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.

krecik
2010-04-12 18:54:14

TIRAMISU


http://x.garnek.pl/ga396/54047421dcea7ca8255331a2/8255331.jpg

Na biszkopt:
Wielkość zależy od blaszki
6 jajek
3/4 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół.Nasączyć dolną część sokiem z ckuru lub miodem, i z wierzchu górną część likierem amaretto.
Na mase :
1/2 serka mascarpone
1/2 litra śmietanki kremówki 36%, a najlepiej tortowa 36%
2 śmietanki fix ( w proszku wielkość jak cukier waniliowy)
3 łyżki cukru pudru
WIERZCH MASY POSYPAĆ KAKAO PRZEZ DROBNE SITKO LUB CZEKOLADĄ
WYKONANIE:
Śmietane 36%, śmietane fix i cukier puder ubić na sztywno mikserem.Serek Mascarpone wkładać do ubitej śmietany.Porcjami i bardzo delikatnie miksować.1/2 masy  wyłożyć na dolną część biszkoptu, przykryć drugą częścią i na wierzch wyłożyć drugą część masy.Do ciasta można dodać  brzoskwinie cienko pokrojone, ułożyć na masie zarówno w środku placków jak i na wierzchu.Przy dodaniu brzoskwin uważać z nawilżaniem biszkoptu.

Ecola
2010-04-12 18:28:37

Ciasto wiśniowe z pianką cappuccino

http://images8.fotosik.pl/14/027ee3a80dee7a88.jpg
Biszkopt kakaowy z 4 jajek.
Masa wiśniowa

300 ml kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
2 galaretki wiśniowe,
1 szklanka zmiksowanych wiśni,

2 galaretki rozpuścić w 300ml wody lub soku z kompotu, odstawić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie, wylać na biszkopt.
(biszkopt nasączyłam sokiem z wiśni i alkoholem)

Pianka cappuccino
300 ml kremówki,
1 "Śnieżka",
3 łyżki cukru pudru,
25g cappuccino,
2 łyżki żelatyny

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i "Śnieżką" na sztywno, pod koniec ubijania dodać cappuccino. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do pianki.
wyłożyć na masę wiśniową

krecik
2010-04-12 18:19:57

PYCHOTKA

http://x.garnek.pl/ga1186/881fbcde0de272a8224974a2/8224974.jpg

Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza:
8 białek
szklanka cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
1 ½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
½ kostki masła
½ kostki margaryny
1 słoik powideł

Sposób wykonania:

Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.

Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.

Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.

Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.

dana
2009-06-12 11:30:09

Owocowy duet

Przepis na ciasto drożdżowe wzięłam stąd

http://gotowanie.onet.pl/13242,druk.html

Potem tylko wystarczy powciskać owoce: truskawki i wiśnie, oraz pokrojony rabarbar.


http://images39.fotosik.pl/138/1259502ec0e1de4c.jpg

Forum PoWieF - Pogaduchy Wiersze Fraszki. Dziękujemy za wizytę. Jeśli się spodobało - zapraszamy ponownie :)

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.im2010.pun.pl www.robole.pun.pl www.poprostupascal.pun.pl www.stealthsword.pun.pl www.undefeated.pun.pl